te még rakeback nélkül játszol?

RakeTheRake, the rakeback professionals, offering up to 60% rakeback

Utolsó kommentek

  • worm: igazatok van, egy telhetetlen fasz vagyok. mindig is az voltam, na... (2008.10.18. 15:44) az év ajánlata
  • zsp: majd egyszer ők is kérnek valamit (2008.10.18. 04:06) az év ajánlata
  • Cupi: Nehogy már azt mondd, hogy nem jön jól egy kis ingyen semmi? (2008.10.17. 18:40) az év ajánlata
  • worm: mit szívsz?:D (2008.10.17. 09:36) az év ajánlata
  • daviedoo: áprilisi vicc...októberben október az ősz áprilisa (2008.10.17. 02:16) az év ajánlata
  • Utolsó 20

Kártya Magazin

Címkék

2005 (1) 2006 (1) 2008 (12) 72o (1) acapulco (2) adam robak (1) alec torelli (1) andrejkovics milán (1) animal (1) baccarat (1) baden (1) bad beat (2) bankroll (1) barcelona (1) bb (1) bélabácsi (5) billy stevic (1) blikk (1) blöff (1) bonus (1) bónusz (1) bpo (1) bukó (1) cardmod (1) cooler (1) costa rica (1) danny nguyen (1) david oppenheim (1) day1/a (1) day1/b (1) day1/c (1) day1/d (1) day2/a (2) day2/b (1) day3 (1) donkfest (1) élő cash (3) ept (5) eptlive (1) erick lindgren (1) eric lindgren (1) espn (10) european challenge (1) eurovegas (2) euro vegas (1) final table (2) fpp (2) freeroll (1) ft (2) ftp (1) full tilt (4) gambler (2) glen chorny (2) grand final (1) gyuri bácsi (1) heads up (2) heather wells (1) heidi northcott (1) hh (2) high stakes (1) horse (1) idióta (3) ingyenpénz (1) isabelle mercier (1) iteo (1) itm (1) kaló dénes (4) kenny tran (1) keverőgép (1) kína (1) könyvajánló (1) korda (2) kwaysser valdemár ákos (1) kwaysser valdemar ákos (1) lapt (1) legalizáció (1) lejtő (2) live cash (2) luck graphs (1) luigi (2) luke skywalker (1) macau (1) main event (16) makaó (1) matusow (1) michael mizarchi (1) mike matusow (3) mili (1) monitor (1) monte carlo (3) mtt (2) mtt hu (1) negreanu (1) nempoker (2) nevada (1) nyerő (1) oktatóvideó (1) ophu (1) party poker (1) patrik antonius (1) paul mendelson (1) phil hellmuth (2) plusz (1) poker (1) póker (2) pokerdominator (1) pokerev (1) pokerstars (1) pokerstarsblog (1) pokertime (1) portfolio (1) pot odds (1) ps (4) pt3 (1) pt graph (1) rakeback (1) royale (5) royal flush (2) san jose (1) scotty nguyen (2) sex (1) shandor szentkuti (1) sklansky buks (1) slowplay (1) sm (1) sng (1) snowboard (1) south park (1) sportfogadás (1) stars (1) star wars kid (1) statisztika (1) sunday million (1) susie isaacs (1) szánalmas (2) szatellit (1) szerencsejáték (1) szex (1) tony g (1) traply péter (5) vanessa selbst (1) verseny (1) vicces (4) video (18) vpp (1) wp (3) wpt (1) wsop (17) zsp (1) ev (1)

RakeTheRake, the rakeback professionals, offering up to 60% rakeback

kezdd el és nyerj! - csak ne így...

2008.07.05. 12:38 worm

 

 

 

 

 

 

 


amikor 2006-ban megjelent magyarul paul mendelson könyve, a "texas hold'em póker - kezdd el és nyerj!", már túl voltam az alapokon. és bár meggyőződésem, hogy ha egy pókerrel foglalkozó könyvben csupán egyetlen dolog is van, amit be tudsz építeni a játékodba, vagy csupán komolyabban elgondolkodtat és ennek köszönhetően egy hajszálnyit finomítasz az addigi gyakorlaton, nagyon hamar többszörösen megtérül az ára, ezt a könyvet azonban mégis mindig otthagytam az üzletben. most valamiért elkezdett érdekelni, hogyan magyarázzák el az alapokat teljesen kezdőknek, így beszaladtam egy könyvesboltba és megvettem. nem kellett volna...

könyv(nem)ajánló odabent.

alig 120 oldal a könyv (nem egészen két óra elég volt ahhoz, hogy kiolvassam), így komolyabb illúzióm eleve nem volt, hogy a szokásos sallang mellett - játék menete, kezek sorrendje, etikett stb - marad hely bőven a fontos stratégiai részek magyarázatára és nyomatékosítására. csalódnom nem kellett, a pozícióról szóló "fejezet" például mindössze egy oldal. pedig talán éppen a pozíció fontosságának a TÉNYLEGES megértése az, ami a legtöbb időbe - és így nagyon sok pénzébe - kerül egy kezdőnek.

a felületesség akár még megbocsátható is lenne, az azonban már kevésbé, hogy a könyv tele van alapvető baromságokkal, amelyeket ráadásul telejesen életszerűtlen példákkal próbál alátámasztani. sajnálnám az időt rá, hogy végigmenjek újra a könyvön és mindegyiket kigyűjtögessem, de íme néhány:

pot odds

például képzeljük el, hogy nálad van egy ász és egy másik pikk, majd jön a flop: K84 két pikkel. most flöshúzód van. ha megcsinálod (ha a turn vagy a river újabb pikk), akkor megnyered a partit. mielőtt azonban esélyed lenne eldönteni mit tegyél, az előtted ülő játékos emel. megéri tovább játszani, vagy jobban megéri bedobni? minden azon múlik, mennyi van a kasszában, és hogy mennyit kell megadnod a bent maradáshoz. tegyük fel, hogy három játékos adta meg a nagy vakot, ami öt dollár, ezzel négy játékos van a partiban és 22 dollár a kasszában (2 a kis vaktól). ketten passzolnak, majd a tőled balra ülő ellenfél 10 dollárt nyit. megéri megadni (vagy emelni) azért, hogy bentmaradhass?
nézzük a táblázatot: kilenc pikk maradt a pakliban, amelyek közül bármelyik szinte biztosan megnyeri neked a partit! a táblázat szerint, ha még két lap érkezik, és kilenc "kiutad" van, - olyan lapok, amelyek kihúznak a gödörből, amelyben jelenleg vagy - 35% az esélye annak, hogy megjelenik még egy pikk. ekkor megéri tíz dollárt fizetni egy kasszáért, amely már több mint harmincat ér!

omg! és tessék mondani ki garantálja, hogy ha a turnon nem esik le a flösöm, a rivert ingyen nézhetem meg? akkor lenne rendben a logika, ha a másiknak (vagy nekünk) allint jelentene a 10 dollár, de itt nyilvánvalóan nem erről van szó. (ezzel együtt természetesen megéri tartani, vagy emelni a feltételes esély miatt)

még mindig pot odds

ha megnövelted volna a kassza értékét, ellenfelednek biztosan dobnia kellett volna a flöshúzót (mivel csak 1:5-höz az esélye arra, hogy megcsinálja a flöst, amikor már csak egy lap érkezik).

szerintem inkább 1:4-hez, másrészt ez a "biztosan dobnia kellett volna" is meredek...

példa a remek short stack játékra

kasszaesély
ez azt jelenti, hogy egy emelés áráért mennyit nyerhetsz. vegyük a következő partit egy internetes versenyről!
nálam QsTs volt, és az ezer zsetonomból 460 volt még meg. azt terveztem, hogy várok egy jobb kézre, és megpróbálok duplázni, de ebben a partiban valaki háromszázra emelt, és hárman tartották. tehát most háromszáz zsetonomért ezerötszázat nyerhettem. hirtelen a QT játszható lappá vált a szerény beruházással várható nyeremény reményében. megadtam és jött a flop: Ad Ks Jh.
Ó, boldogság! a legmagasabb értékű sor! semmi esélye jelen pillanatban annak, hogy egy flös megverjen, semmi nyoma bármi jobbnak.
egy játékos maga allin ment, hárman dobták, én pedig megadtam az utolsó 160 zsetonommal. a szegény fickónak AJ volt a kezében, és azt gondolta, hogy a két magas pár elég lesz. a turn és a river nem hozott változást, úgyhogy megnégyszereztem a zsetonjaimat, és már vissza is tértem a csatatérre.

wp! nem vagyok egy torna-menő, de senkinek nem ajánlom, hogy M3-4-nél (az emelés alapján 50/100 körül lehettek a vakok) egy emelés és három megadás után egy húzólapra betegye a zsetonjai kétharmadát a "szerény beruházással várható nyeremény reményében" - lol. kb négy százalék az esélye annak, hogy a riverre flös lesz ebből a kézből, a sorra pedig még annyi sincs, vagyis minden 18.-20. ilyen handben lesz egy nagyágyú a kézben, nem minden 3.-4.-ben, ami ahhoz kellene, hogy +ev-s legyen a flop előtti megadás. kíváncsi lennék, hogy mit tervezett a maradék 160 zsetonjával arra az esetre, ha nem találja el a flop.

végül egy életszerű példa a slowplayre

például:
ha nálad QdJd és a floppon: Kd Td 9d, akkor színsorod van és ezt senki nem verheti meg. most ne emelj! passzolj, vagy tarts bármilyen emelést, amit mások tesznek! azt reméled, hogy valakinél ott van a Ad, és ha megcsinálja a flössét, akkor azt gondolja majd, hogy nála van a lehető legerősebb flös.
...
hacsak egyik ellenfelednek nincs elég jó lapja, nem valószínű, hogy sok akció lesz. a három káró a floppon mindenkit elijeszt. egyetlen reményed, hogy egy vagy több ellenfeled hirtelen olyan lapot kap, amiről azt hiszi, kiváló kezet csinált neki.

ahhoz, hogy ennek bármi esélye is legyen, hagynod kell, hogy ellenfeleid az összes lapot ingyen láthassák!

mondjuk a turn és a river a következő:
nálad: QdJd
a közös lapok: Ts4d KdTd9d
az egyik ellenfelednél: KhTh
a másiknál: AdQs

most az asztal lángokban áll...

én ugyan a két év - és több százezer lajátszott hand - alatt még soha nem floppoltam színsort, de maradjunk a konkrét példánál, hátha ez másnál viszonylag gyakoribb. mendelsonnal ellentétben én azt vallom, hogy monsterrel addig próbáld a potot építeni, amíg van "vásárlóerő". vagyis hiába adod ingyen a két lapot az Ad-nek, ha nem esik le a hét out egyike, a riveren már nem szedsz ki belőle semmit (és ez a gyakoribb eset). a floppon és a turnon azonban még biztosan hajlandó lenne fizetni, mint ahogy a negyedik káró megjelenéséig valószínűleg a KT is. nagyon gyakori az asztalnál, hogy valaki addig slowplayeli a nagy lapját, amíg túlhúzzák (akkor pedig már képtelen elengedni), vagy esetleg nyer vele valamennyit, de a mutatásnál kiderül, hogy sokkal többet ki tudott volna szedni a másikból. vagyis ha nyer, keveset nyer, ha bukik, akkor pedig sokat. nem vitatom, vannak olyan helyzetek amikor érdemes és kell is lassítani, de vastagon kiemelve leírni, hogy "hagynod kell, hogy az ellenfeleid az összes lapot ingyen láthassák!", egy olyan félrevezető baromság, amely sok pénzébe kerülhet egy kezdőnek, mire rájön, hogy talán mégsem kellene.

mindez 3900 forintért...

2 komment

Címkék: 2006 könyvajánló slowplay paul mendelson pot odds

A bejegyzés trackback címe:

https://worm.blog.hu/api/trackback/id/tr21554445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsp · http://poker.blog.hu 2008.07.06. 02:04:28

looool ez tényleg szánalmas. ez a könyv valami irracionális oknál fogva nekem mindig ellenszenves volt, úgyhogy nem vettem meg, de még csak bele sem lapoztam soha (modnom, hogy irracionális).

viszont egyszer már flopoltam élőben royal flöst, azóta TUDOM, hogy jó játékos vagyok :)

Cupi666 2008.07.06. 08:12:42

Na ez tényleg szánalmasra sikeredhetett. És akkor csoda, hogy minden kezdő agyonslowplayel mindent? És még "kezd el és nyerj" lol, basszus itt egy nyerő megmozdulást sincs. Ez lehet a nyerő kombináció, hogy nagyon hamar sikeres légy: ez a könyv + a gyuri bácsis közvetítések. lol
süti beállítások módosítása